Uncategorized

Botopasi en omgeving krijgen permanente elektriciteit

 

BOVEN-SURINAMETien dorpen aan de Boven-Suriname in de omgeving van Botopasi krijgen permanente elektriciteit, opgewekt door zonnepanelen. Minister David Abiamofo van Natuurlijke hulpbronnen heeft het vrijdag, op Phwagwa meegedeeld tijdens een dorpskrutu in Botopasi. De bewindsman kreeg op zijn verzoek van het dorpsbestuur een hoog gelegen plaats toegewezen voor de bouw van de centrale

 

BOVEN-SURINAMETien dorpen aan de Boven-Suriname in de omgeving van Botopasi krijgen permanente elektriciteit, opgewekt door zonnepanelen. Minister David Abiamofo van Natuurlijke hulpbronnen heeft het vrijdag, op Phwagwa meegedeeld tijdens een dorpskrutu in Botopasi. De bewindsman kreeg op zijn verzoek van het dorpsbestuur een hoog gelegen plaats toegewezen voor de bouw van de centrale.

Ook de nabij gelegen dorpen Futunakaba, Debike, Kambaloewa, Dan, Pada Lafanti, Manlobi, Masiakriki, Hekununu en Tumaripa zullen hierop worden aangesloten. Deskundigen hebben volgens Abiamofo bepaald dat de centrale in Botopasi moet komen als meest geschikte locatie. Het hoogspanningsnet daar zal de dorpen voorzien van elektriciteit

“Het nieuwe project op Botopasi wordt op dezelfde manier en door de zelfde vaklieden uitgevoerd als op Guyaba en Pikin slee”, deelde Ambiamofo mee. Op de vraag van dWT wie voor de financiering zal zorgen, antwoordde hij met de gemeenschap op een andere tijdstip daarover te zullen informeren

Hoogwaterstand geen invloed Kapitein Harvey Amania zegt dat zijn dorp ingenomen is met de komst van de minister. “Het verzoek om een hoog gelegen locatie met een oppervlakte van drie hectare, zodat hoogwaterstand geen invloed kan hebben op deze elektriciteitsvoorziening, hebben wij gehonoreerd”, vertelt Amania. “Het wachten is nu op het ministerie om aan te vangen met hun werkzaamheden, het dorp heeft zijn deel gedaan. Wij hopen niet dat deze regering hetzelfde doet met ons als de vorige regering, namelijk ons een plaats laten openkappen om panelen te plaatsen, maar na het openkappen weg blijven.” 

In het dorp Ginginston, meer dan twee uren stroomafwaarts varen van Botopasi, gaven president  Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk eerder dit jaar het startschot voor een project groene energie ten behoeve van tien dorpen in die omgeving. De voortgang hiervan ondervindt enige stagnatie volgens Marcel Eyndhoven, directeur van Energie Bedrijven Suriname. “De levering van elektriciteitspalen is vertraagd.” Abiamofo is dankbaar dat de dorpelingen zo snel op zijn verzoek hebben gereageerd. “De andere dorpen in het gebied komen ook aan de beurt”, belooft de minister